Hoe organiseer je de leukste Burendag in 4 stappen?

Wat is burendag?

Beter een goede buur, dan een verre vriend. Dat is precies wat er gevierd wordt op de nationale burendag, een jaarlijks terugkerend feest wat je samen met je buren en buurt viert. Ieder jaar wordt dit gezellige buurtfeest gevierd op de vierde zaterdag in september. In 2016 wordt burendag gevierd op 24 september. Natuurlijk kun je ook op een andere dag in het jaar jullie burendag vieren! Burendag is meer dan alleen een feest, het is een dag waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en voor hun buurt.

Burendag vieren

Een buurt wordt nog leuker, gezellig, socialer en veiliger als buren elkaar regelmatig ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. Juist om die reden hebben Douwe Egberts en het Oranje Fonds besloten om buurten te ondersteunen in het organiseren van een burendag. Maar uiteindelijk komt het initiatief natuurlijk van jullie als buurt. Je kunt een mooie actie of activiteit aanmelden bij het Oranje Fonds om je buurt beter of mooier te maken, maar je wilt burendag natuurlijk ook gewoonweg vieren. Een goed buurtfeest is niet compleet zonder plezier voor alle leeftijden. Zo kun je bijvoorbeeld een springkussen en leuke sport- en spelactiviteiten huren om de kinderen uit de buurt met elkaar te laten spelen. Maar ook voor de grote mensen kun je kiezen voor een stormbaanopblaasbaar-levend-tafelvoetbalveld of oer-Hollandse spellen.

Hoe organiseer je burendag?

Stap 1

Steek de koppen bij elkaar. Ga met de gezelligste buurtjes eens om de tafel zitten. Wat willen jullie voor de buurt en hoe kun je dat bereiken? Willen jullie meer groen, of juist meer speelgelegenheid? Dit is een ideaal moment om daar actie in te ondernemen. Hebben jullie een goed idee? Dan kun je als buurt een bijdrage aanvragen bij het oranjefonds. Kijk op www.burendag.nl

Stap 2

Zorg voor bekendheid in de buurt. Laat alle andere buren weten wat jullie hebben bedacht, wanneer je dat gaat uitvoeren en hoe! Dat kun je natuurlijk doen door middel van een groepswhatsapp, een groepsmail, een Faceboekgroep of een leuke en originele uitnodiging die je in de brievenbus gooit.

Stap 3

Naast het organiseren van jullie actie om de buurt beter te maken moet de burendag ook een groot feest worden! Het is handig als een klein team zich hierop kan richten. Nadat iedereen hard heeft gewerkt is het tijd voor lekkernijen en gezelligheid. Je kunt hierbij denken aan een buurt barbecue, of iedereen maakt wat lekkers en je creëert een groot buffet. Je kunt ook denken aan leuke eetkraampjes, misschien wil iemand wel poffertjes maken, een ander popcorn bakken en weer een ander suikerspinnen draaien? Tijdens het buurtfeest kun je ook denken aan leuke spellen om de kinderen, groot en klein (en volwassen) te vermaken. Een springkussen is altijd een groot succes! Maar met een Stormbaan kun je er nog een competitief sfeertje aangeven. Wie is het snelst aan de overkant? Misschien kun je zelfs wel een buurtprijs uitreiken! Kortom, genoeg ideeën voor een geslaagde burendag en een fantastisch buurtfeest! Check je nog wel even of je een vergunning nodig hebt voor je buurtfeest? In sommige gemeente is een vergunning noodzakelijk, ook voor het opzetten van een springkussen op de openbare weg.

Stap 4

Check de site van VerhuurBrigade voor alle leuke springkussens, stormbanen, partymaterialen, sport- en spelactiviteiten om jullie buurtfeest op burendag compleet te maken! Veel plezier!